Kedves nyolcadik évfolyamos tanuló!

Közeleg általános iskolai tanulmányaid befejezése és a középfokú felvételi eljárás, így hamarosan döntened kell, milyen irányban és milyen iskolatípusban tanulnál szívesen tovább. Szakmát tanulj, vagy inkább gimnáziumba menj? Érettségit és valamilyen szakképesítést együtt biztosító iskolát vagy elsőként valamely szakképzettség megszerzésére felkészítő középfokú iskolát válassz? E kérdések eldöntése részletes tájékozódást, önmagad alapos ismeretét és a szüleiddel való együtt gondolkodást igényel.

Az általunk fejlesztett pályaorientációt támogató informatikai rendszer és kérdéssora ehhez nyújt számodra segítséget. Ha a kérdéseket gondosan mérlegelve válaszolod meg, visszajelzést kapsz saját érdeklődésedről és arról, hogyan vélekedsz a képességeidről. Emellett ajánlásokat is láthatsz majd a válaszaidhoz jól illeszkedő főbb továbbtanulási irányokról.

Fontos tudnod, a kérdéssor kitöltése önmagában nem elegendő a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztásához. Ötleteket viszont ad számodra: mérlegeld, gondold tovább ezeket a szüleiddel, tanároddal vagy pályaválasztási tanácsadó szakemberrel. Fontos, hogy olyan továbbtanulási irányt válassz, amelyik neked való, lenne kedved hozzá: illeszkedik a felkészültségedhez, valóban érdekel, tudnál ilyen munkatevékenységet végezni, és szakmában sikeres felnőttélet felé vezet téged.

A kérdéssort név nélkül kell kitöltened. Úgy terveztük a rendszert, hogy az eredményt csak te ismerheted meg, de javasoljuk, mutasd meg szüleidnek, vagy egy olyan személynek, akiben megbízol, és számítasz a segítségére, tanácsaira a pályaválasztásban, az iskolaválasztásban. A kérdéssorra adott válaszaid alapján készült visszajelző lapot le is töltheted, kinyomtathatod, vagy elküldheted, ha akarod, általad választott személy(ek) e-mail-címére, hogy segítsék a pályaválasztásod megtervezését. Fontos tudnod, hogy a böngészőablak bezárása után a visszajelzéshez már nem tudsz hozzájutni.

Szintén lényeges tudnod, hogy a rendszer Google Chrome, Mozilla Firefox és Microsoft Edge böngészőkben működik biztonságosan, kérjük, hogy ezeket használd a kitöltés során.

Ha igényled, ingyenes pályaválasztási tanácsadásra is jelentkezhetsz a lakhelyed szerinti megyében működő pedagógiai szakszolgálatnál – a kérdéssor visszajelző lapját oda is magaddal viheted.


A jogszabályok alapján minden nyolcadik évfolyamos tanulónak kötelező ezt a pályaorientációs kérdéssort kitölteni a tanév kezdetén, és ennek teljesítését igazolnod kell az iskolád felé. Ehhez szükséged lesz az országos kompetenciaméréshez is használt és az iskoládtól kapott mérési azonosítódra. Amíg ezzel nem rendelkezel, addig nem tudod igazolni a pályaorientációs feladataid elvégzését, ezért azt javasoljuk, hogy elsőként ezt kérd el az osztályfőnöködtől, és ezt követően kezdd el a kérdéssor megválaszolását.

Nyolcadik évfolyamos tanuló vagy, ezért a számodra kötelezően elvégzendő pályaorientációs mérés teljesítését igazolnod szükséges a rendszeren keresztül, és ehhez szükség lesz az országos kompetenciamérés során alkalmazott mérési azonosítódra is.

Fontos még azt is tudnod, hogy személyes adataidat nem kérjük tőled, azokat nem is tudod megadni, és így a személyedhez kötődő válaszaidat sem ismerheti meg más, csak az, akivel te megosztod ezeket.